TANDBLEKNING

HOS OSS FÅR DU HJÄLP MED ANPASSADE SKENOR

FRÅGA OSS OM DU VILL VETA HUR DU FÅR BÄST RESULTAT

Varför bleka tänderna?

Det finns många faktorer som leder till att tänderna blir gula, varav några är rökning, intag av kaffe och rött vin samt kryddrik mat. Missfärgade tänder kan även vara något man föds med.

Vill du få ljusare tänder finns det oavsett orsak hjälp att få hos tandläkare. En skonsam och effektiv metod är tandblekning, som ger dig ett fräscht leende och ett attraktivt utseende.

Pris tandblekning

Priset för den, enligt oss, mest långvariga och kompletta Tandblekningen med skenor kostar till ordinarie pris 4 995 kr för två käkar. Kontakta oss gärna så berättar vi just mer varför detta är den absolut bästa tandblekningen för just dig.

Vår metod för tandblekning

Vi rekommenderar och utför endast hemblekning som är den mest effektiva och hållbara blekningsmetoden. Fördelarna, jämfört med t.ex. laserblekningstekniken är att du får full kontroll över processen och kan själv avsluta behandlingen när du känner dig nöjd med den nya färgen. Vid avslutad behandling behåller du dina skenor som du sedan kan använda till nästa gång du vill bleka dina tänder igen. Det enda du behöver då är nytt blekningsmedel i sprutor, som finns att handla hos tandläkare.

Akuttandvård i Göteborg

Hur fungerar hemblekning?

Innan vi påbörjar behandlingen gör vi en kontroll på skicket av dina tänder för att blekningsprocessen ska bli så effektiv och skonsam som möjligt. I fall det finns några hål i tänderna eller om tandköttet är skadat måste det åtgärdas innan blekningen påbörjas. Observera att tandkronor och tandfyllningar inte kan blekas.

När kontrollen är genomförd med godkända förutsättningar gör vi sedan avtryck på dina tänder i båda käkarna. Avtrycken blir underlag för de tunna skenor som du får i vilken blekningsgelen appliceras. Du får prova skenorna så att de sitter rätt och får anvisning av tandläkaren om bland annat hur du ska applicera gelen och vilka tänder du ska bleka. Skenorna kan sedan användas, helst under natten när du sover eftersom blekningen då får verka mest ostört, under sex till åtta timmar. För att förkorta processen är det bättre att bleka över- och underkäken samtidigt men det går också att bleka en käke i taget.

Vad används vid tandblekning?

Oftast används en peroxid som tandblekningsmedel, som tränger igenom tandens första (emaljen) respektive andra lager (dentinet) och bryter ner färgämnen i mindre beståndsdelar.

Hur lång tid tar det tills du får se resultat?

Normalt sett tar det mellan två till tre gångers användning tills man får en uppenbar färgförändring men det beror helt på hur missfärgade eller mörka tänderna är.

Nedan följer några råd som kan vara bra att följa under blekningsprocessen.

 • Dra ner eller avstå från färgrika drycker som kaffe, te eller rött vin.
 • Dra ner eller avstå från färgrik/kryddrik mat som t.ex. innehåller curry, chili och gurkmeja.
 • Undvik rökning
 • Använd fluor-munskölj vid isningar
 • Ät eller drick ingenting under tiden du har skenorna i munnen
 • Utsätt inte blekningsskenorna för varmt vatten då de deformeras, tvätta dem varje dag med kallt vatten
 • Förvara gelsprutorna (blekningsmedlet) i kylen oåtkomligt för barn

Efter tandblekning

För att förlänga effekten och upprätthålla resultatet ska ovanstående punkter följas även efter tandblekningen.

Är blekning skadlig för tänderna?

Blekmedlet som används, väteperoxid, bryts ner i vatten och syre och är därför helt ofarlig och harmlös för tänderna. Har man stora mängder gele i skenan kan det dock svida i tandköttet. Blekning ska helst ske med 6 månader mellan varje behandling

Blekning av rotfyllda tänder

Blekning av rotfyllda tänder utförs av tandläkare med starkare blekningsmedel inifrån tanden och kan därför inte blekas hemma.

Du ska inte bleka tänderna om:

 • Du är storrökare (pga stor risk för återfall).
 • Du har stora synliga fyllningar och gula kronor (fyllningar och kronor bleks inte, däremot kan man byta ut kronor och fyllningar efter att blekningen på övriga tänder är färdig).
 • Undvik rökning
 • Du är gravid eller ammande
 • Du har stora karieangrepp eller tannköttsproblem
 • Du är under 18 år (detta för att mineralisationen på tänderna ska vara helt färdig innan behandlingen)

Komplikationer och bieffekter

Isningar kan förekomma under behandlingen. Vid milda isningar kan fluor munskölj hjälpa, men om isningarna är plågsamma ska behandlingen avbrytas under ett par dagar och munnen sköljas rikligt med fluor. Du kan också få sveda i tandköttet om du applicerar mer än ordinerad mängd av gelen i skenan. I sådana fall ska du avbryta behandlingen under några dagar tills tandköttet har återställts och påbörja behandlingen igen när tandköttet har läkts.

Kan gravida och ammande kvinnor bleka tänderna?

Nej, våra rekommendationer för gravida och ammande är att avvakta med denna behandling.