Akuttandvård, Tandvärk

När tandnerven skadas kan det leda till att tanden värker, vilket kan
innebära lidanden.

KONTAKTA OSS FÖR ATT FÅ HJÄLP MED TANDVÄRK
När tandnerven skadas kan det leda till att tanden värker, vilket kan innebära svåra lidanden för patienten

Kontakta tandläkare så fort som möjligt om du har tandvärk. Du får tid samma dag där vi erbjuder konsultation om hur snart värken måste behandlas. Beroende på skadans omfattning, kan den antingen åtgärdas samma dag eller så kan det behövas flera besök.

Viktigt med hjälp i god tid

Ju tidigare du får hjälp desto bättre prognos kan vi ställa på tanden. En ilande tand kan vara tecken på hål som med tiden kan växa sig fram till nerven och leda till behov för rotfyllning. Inflammation i tandnerven kan t.ex. vara en följd av tandfrakturer som inte har behandlats i tid.

Orsakerna till skador på nerven kan vara många. Nedan nämns de vanligaste:

  • Stort karies där nerven har skadats vilket kan leda till en svullnad (abcess)
  • Inflammation av visdomständer som kan innebära svårigheter med att svälja (dysfagi) och gapa (trismus)
  • Trauma, i samband med olyckor.
  • Fyllningsfraktur/knäckt tand eller ”plomb som lossnat”.
  • Sprickbildningar eller fraktur på tanden.
Akuttanvård i Göteborg

Tandvärk efter fyllning

Efter en normalstor fyllning är det vanligt med ilningar i tanden. Det kan dröja några dagar innan besvären försvinner, även veckor vid större fyllningar innan tanden blir symptomfri. Om kariesangreppet är stort kan fyllningar trycka mot nerven efteråt. Det kan leda till inflammation i nerven. Värken i en inflammerad tand kan vara intensiv, molande, skarp och pulserande eller att det uppkommer till och från. Ganska ofta kan dessa besvär uppkomma på nätterna.

Tandvärk i samband med graviditet

Tänder och tandkött utsätts oftast för angrepp under graviditeten. Ändrade matvanor kan leda till hål i tänderna. Inflammation av tandköttet kan bero på hormonella förändringar. Fråga din tandläkare för att vara på den säkra sidan.
Vi rekommenderar större behandlingar efter förlossningen men man kan även få behandling under graviditeten.

Tips och råd vid tandvärk

För dig med tandbesvär har vi nedan listat några råd som kan vara till din hjälp

  • Vid ihållande skarp smärta lokaliserad vid en till två tänder är det sannolikt att tandnerven är inflammerad. Vänta inte, sök hjälp.
  • Värk kan uppkomma när visdomständer växer och det kan kännas när du gapar och/eller sväljer. Smärta i tandköttet längst bak i munnen och svullnad i området kan också vara tecken på visdomstandens framväxt. Genom att hålla rent kan man hålla smärtan borta. Dock är det inte ovanligt att man behöver hjälp med att behandla större besvär genom att exempelvis ta bort tanden eller spola området med koksalt och antibakteriellt medel hos tandläkare.
  • Kortvariga isningar kan ibland uppstå när man dricker kalla drycker. Mikrosprickor i emaljen eller isande tandhals kan vara några av orsakerna. Att byta tandkräm och börja skölja med fluor kan vara ett första steg att förbättra munhygienen och förebygga besvär. Om ingen förbättring, sök hjälp!
  • Om man pressar/gnisslar tänder kan man få problem med käkled och tuggmuskler. Detta kan uttrycka sig som smärta vid örat när man gapar. Stress kan ibland utlösa tandgnissling under natten vilket kan uttryckas som svag smärta i samtliga tänder antingen på ena eller båda sidorna av över- och underkäken. Om symptomen inte försvinner med tiden kan det till exempel vara signal på inflammerad käkled som behöver behandlas med antiinflammatorisk medicin. Det finns även möjlighet att avlasta tänderna med bettskena.
  • Lokaliserar du smärtan till längre bak i överkäkens tänder och blir smärtan värre när du böjer dig ner kan det vara bihåleinflammation. Kontakta din tandläkare för att utesluta att det är tänderna som orsakar problemet.