Lossad tandkrona
Det förekommer att tandkronor lossnar av olika anledningar. Se nedan för några exempel. En grundlig undersökning och en god behandling hjälper dig att undvika tandlossning i framtiden.
Flera anledningar bakom lossad krona :
- Dålig passform (glipa) mellan tand och krona gör att en del kronor lossnar
- Fel slipningar av tanden då den blir för konisk/smal som kronan ej fäster ordentligt i
- Karies (på underliggande tand), ganska vanligt!
- Fraktur på tand under kronan gör att en del av tanden följer med kronan. Detta sker ofta på rotfyllda tänder som är skörare.
Behandling
För att kunna behandla tanden på bästa sätt är det viktigt att ta reda på varför en krona har lossnat. Innan vi avgör vilken sorts behandling tanden kräver måste den röntgas. Då får vi en klar bild av hur tanden som helhet ser ut. Nedan ger vi några exempel på olika behandlingsmetoder för vissa disgnoser:
- Vid karies tas kronan bort från tanden. Kronan kan återanvändas om den fortfarande passar och kariesangreppet inte är omfattande. Vid större kariesangrepp måste en ny krona göras om skicket på tanden är hållbart.
- Vid tandfraktur då kronan lossnar måste en ny krona göras på tanden.
- Vid glapp mellan tand och krona ska en ny krona göras för att undvika läckage av saliv och bakterier.
- När kronan saknar tillräckligt fäste ska en justering göras genom att tanden slipas och en ny krona göras.
Regelbundna undersökningar och grundliga behandlingar hjälper dig att undvika bl.a. lossade kronor i framtiden.
Lossad temporär krona
Innan du får din permanenta krona från din tandtekniker får du under tiden en tillfällig plastkrona, som ibland också kan lossna. Vid ilningar måste kronan sättas tillbaka snarast då tanden är oskyddad. Risken finns att nerven då blir inflammerad och måste rotfyllas. En rotfylld tand reagerar inte på temperaturändringar eftersom nerven inte längre finns. Dock är det bäst att alla slipade tänder får en temporär krona för att eliminera eventuella risker för fraktur och nervskador mm.